Slojevi laminata

Izbor laminata u Market Parket prodavnici 2021 #479

SLOJEVI LAMINATA

Ako ste se odlučili za promenu svog doma ili poslovnog prostora, želite podne obloge koje su jednostavne za postavljanje i lake za održavanje, a pritom im je cena veoma pristupačna – pravo rešenje je laminat!

Laminat  je relativno nov materijal. Nastao je sedamdesetih godina prošlog veka, u kompaniji “Perstorp”, u Švedskoj. Zbog svojih dobrih karakteristika i niske cene, desetak godina kasnije svoju ekspanziju doživeo je i na američko tržište.

Prvi laminatni podovi su napravljeni od više slojeva drveta, dodavanjem drugih materijala, a izgledali su poput parketa. Ovakav laminat se pre toga koristio u druge namene, poput u kuhinjama – od čega su se pravile kuhinjske radne površine. 

Švedska kompanije je dobila ideju da ove površine prenese u prostore kao što su dnevna i spavaća soba i tako laminat postaje jedan od najzastupljenijih i najkorišćenijih podnih obloga.

Laminat je  podna obloga koja se dobija presovanjem prerađevine od drveta na visokim temperaturama, dodavanjem sintetičkih smola. Sastav laminata čini preko 80% drveta.

Prednosti laminata

Laminat ima brojne karakteristike, od kojih je možda najveća niska cena i sličnost sa parketom. Međutim, i pored svoje ekonomičnosti, laminat ima i niz drugih prednosti kojima bi se mogla objasniti njegova popularnost.

– Veoma je udoban pri hodu

– Jednostavno održavanje, usisavanje i brisanje

– Raznovrsnost dezena i boja

– Ekonomičan

– Vrlo jednostavna ugradnja

– Omogućava zadržavanje buke izvan prostora

– Velika otpornost

Slojevi laminata

1. Zaštitni (površinski) sloj je sloj po kojem hodamo i koji se nanosi na dekorativni sloj. Zbog njega je laminat čvrst, otporan na habanje i na vlagu. Sastoji se od lake, papirne folije, natopljene najčešće melaminskom smolom. Na ovaj sloj je moguće otisnuti linije dekorativnog karaktera.

2. Dekorativni sloj je papirna folija na kome je odštampan određeni dezen. To je ono što laminatu daje određeni izgled i ono na šta najviše obraćamo pažnju prkilikom kupovine laminata.

Vezni sloj se nalazi između prethodna dva sloja i često se i ne računa kao zaseban sloj .To je lepak na bazi melanina i poliuretana i služi za spajanje slojeva.

3. Nosivi sloj predstavlja najčvršći sloj laminata, napravljen od drvenih prerađevina. Za proizvodnju laminata, najčešće se koriste HDF ploče – vlaknaste ploče visoke gustine.

4. Balasni sloj  je sloj sa donje strane nosivog sloja. On drži ravnotežu slojevima  postavljenim s gornje strane . Sprečava deformisanje koje bi moglo nastati usled vlage.