LAJSNE – Završni ukras vašeg poda

Izbor laminata u Market Parket prodavnici 2021 #529

House photo created by vanitjan – www.freepik.com

Lajsne – završni ukras vašeg poda

Lajsne su izuzetno važan deo svakog enterijera, jer pomoću njih svaka prostorija, uz malo truda, može da izgleda potpuno drugačije. Bilo da se radi o lajsni za laminat, parket ili pločice, upotpuniće vaš prostor i jednoličnu prostoriju učiniće potpuno drugačijom.

Lajsne mogu učiniti veliku razliku kada govorimo o prostoriji, pa tako čak ne morate ni da menjate ceo pod da bi osvežili sobu, možete samo promeniti boju i dezen lajsne i soba će dobiti potpuno drugačiji izgled.

Osim svoje dekorativne uloge, lajsne imaju i zaštitnu ulogu. Ona može zaštititi zidove, pokriti neravnine i pukotine ili sakriti kablove. Mogu se koristiti i kao prelaz između različitih podnih površina ili prelaz između soba (aluminijumske lajsne). Možete pogledati ponudu prelaznih lajsni na linku.

Vrste lajsni

Na tržištu postoji veliki broj različitih vrsta lajsni, u zavisnosti od kog materijala su napravljene i kakva im je namena korišćenja. Tako postoje:

  1. Lajsne od medijapana – to su najčešće korišćene lajsne za laminat. Pogodne su za niže prostorije zbog svojih malih dimenzija (širine 3,5cm). Kompanija Market parket poseduje veliki izbor lajsni od medijapana.
  2. PVC lajsne – lajsne napravljene od kvalitetne PVC mase. Glavna prednost ovih lajsni je što u sredini imaju napravljen otvor za skrivanje kablova. Popularnost PVC lajsni sve više raste, zbog njihove praktičnosti i modernijeg izgleda.
  3. Drvene lajsne – drvo je jedan od najstarijih i najviše biranih materijala kada su lajsne u pitanju. Boju možete izjednačiti sa bojom Vašeg parketa.
  4. „Paint it“ lajsne – omogućavaju Vam da odaberete boju lajsni koje vi želite. To su mat bele lajsne, koje se mogu vrlo lako ofarbati u željenu boju.
  5. Aluminijumski profili – Najčešće u zlatnom ili srebrnom dezenu. Ovde postoji podela na prelazne lajsne, lajsne za visinsku razliku, ugaone lajsne, završne lajsne, lajsne za stepenice i drugo.

Kako odabrati visinu lajsni?

Izbor zavisi isključivo od vašeg ukusa, ne postoji optimalna visina. Visina lajsni se kreće od 4 pa do 10 cm. Naša preporuka je da ukoliko je prostorija sa visokim plafonom odaberete više lajsne i obrnuto. Dobra početna tačka kada je u pitanju visina, jeste da lajsna bude minimum 7% od visine plafona. Naravno, ovo je samo savet.

Boje i dezen

Ovde Vam ne možemo pomoći. Boja i dezena ima zaista mnogo, izbor je na vama, a da bi Vam olakšali, preporuka je da lajsna bude što približnija boji i dezenu poda. Naravno, ukoliko ste ljubitelji kontrasta, i svetla i tamnija kombinacija može biti dobitna kombinacija.

Cena

Cena lajsni varira u zavisnosti koju vrstu odaberete, a celokupnu ponudu možete pogledati na našem sajtu ili možete pozvati na broj 060/ 6800 710