Kako postaviti laminat?

Uradi Sam Beograd - Laminat Market Parket #2

Kako postaviti laminat?

Instrukcije:

Iako vam možda deluje komplikovano, postavljanje laminata jednostavnije je nego sto mislite. Kako bi višak slobodnog vremena iskoristili na najbolji mogući način, potrudili smo se da vam što približnije objasnimo kako se laminat ugrađuje. Classen Group – naš dobavljač kroz video snimak pokazuje proces montaže, a mi objašnjavamo korak po korak. Isto tako, možete preuzeti i dodatno uputstvo u slikama (PDF dokument).

 

Pre nego što počnete sa postavljanjem laminata potrebno je pripremiti podlogu, i obezbediti neophodan materijal i alat. Za početak izmerite prostoriju u kojoj želite da postavite laminat kako bi znali koja vam je količina laminate potrebna. Na izračunatu površinu prostorije dodajte još 10-15% za otpatke.

Kada ste ga kupili, laminat ostavite u prostoriji u periodu od 48h gde je sobna temperatura veća od 18 stepeni, a relativna važnost vazduha između 40 i 70% kako bi se laminat prilagodio toj temperaturi. Poređenja radi, najbolje se osećamo na temperaturama između 20 i 22 ° C i relativnoj vlažnosti od 40 do 60% koliko je otprilike u stanu.

Podloga preko koje postavljate laminat mora biti ravna i čista. Laminat je jako zahvalan jer ga možete postavljati preko starog laminata, parketa, pločica, PVC poda i sličnih površina, a isto tako i direktno nakon (osušenog) ravnajućeg sloja. Jedino što je važno, jeste da pod bude ravan kako bi ugradnja bila što lakša, a pod nakon postavljanja bez ugibanja.

Nakon postavke laminata, površina poda biće viša, pa će verovatno biti potrebno da korigujete visinu vrata

Potreban alat

a) Za laminat

  1. skalper,
  2. metar,
  3. ubodna testera ili cirkular,
  4. lepljiva traka,
  5. olovka ili marker,
  6. testera,
  7. rukavice,
  8. bezbednosne naočare

b) Za lajsne:

  1. šrafilica I šrafovi ili
  2. čekić I ekseri ili
  3. silikon

Materijal

  1. Laminat,
  2. folija ili izolacija,
  3. lajsne,
  4. silikon acetat

Prvi korak:

Nakon što je prošlo 48h, a laminat se prilagodio temperaturi u prostoriji, otpakujte prvu kutiju. Ukoliko koristite foliju (filc), otpakujte rolnu i postavite na pod. Ako ste kupili toplotno-zvučnu izolaciju, ona se ređa preko folije i može se lepiti lepljivom trakom kao na snimku, ali taj korak nije neophodan.

Drugi korak:

Budući da je laminat sklon skupljanju i širenju usled promene temperature neophodno je ostaviti luft između zida i prve table od 8mm (u prostoriji do 20m2) odnosno do 16mm (u prostoriji većoj od 40m2).

Laminat se postavlja tako da duža stranica bude usmerena prema prozoru, tehnikom kao što je prikazano na snimku.

Kada dođete do kraja reda poslednja daska mora se skratiti kako bi se uklopila u slobodan prostor. Okrenite dasku za 180 stepeni kao na snimku i označite gde treba da je isečete. Isečeni deo uklopite u predviđeni prostor, a drugim delom započnite novi red. Pri tome, oba komada rotirate za 180 stepeni tako da ivice reza koje ste napravili budu uz zid.

Treći korak:

Kada ste završili celu prostoriju, nastavite postavljanje laminata u sledeću prostoriju. Ukoliko je podloga preko koje postavljate laminat (parket, keramika ili stari laminat) toliko visoka da ne možete da vratite vrata kada završite ugradnju, biće potrebno da se vrata skrate.

Četvrti korak:

Kada dođe na red postavljanje lajsni imate više opcija.

PVC lajsne: ove lajsne su jednostavnije za montažu. PVC lajsne na sredini imaju kanalicu za kablove zatvorenu plastikom  koja se treba izvaditi, a zatim ušrafiti sfrafove za zid. Nakon ovog postupka vratiti plastiku na odgovarajuće mesto. Druga opcija jeste da se lajsna zalepi za zid silikonom. Uz PVC lajsne možete kupiti I PVC delove koje ćete jednostavno uklopiti sa lajsnama tamo gde su uglovi prostorije, odnosno krajevi (kod vrata).

Medijapan lajsne: ove lajsne postavljate u skladu sa instrukcijama navedenim u snimku uzimajući u obzir drugu opciju (lepljenjem) odnosno zakucavanjem eksera ukoliko se odlučite za taj način montaže. Kada su u pitanju uglovi, potrebna vam je poseban alat kako bi izračunali pod kojim uglom je zid kako bi mogli da ih isečete.

Napomena – ukoliko je zid u bilo kom smeru duži od 6m, obavezna je primena diletacionog profila, odnosno prelazne lajsne.

– Kako postaviti laminat?