Šta je laminat?

Krem - Laminat 8mm #1

Šta je laminat?


Laminat je podna obloga koja se sastoji od 80 do 90% drveta. Zbog visokog procenta drveta laminat ima mnoge dobre osobine drveta. Dobija se presovanjem drvne prerađevine na visokoj temperaturi uz dodatak sintetičkih smola. Krajnji izgled dobija se lepljenjem četiri osnovna sloja koji se pod veoma velikim pritiskom međusobno stope. Dobijena podna obloga poseduje izuzetne osobine kao što su otpornost na mehaničke, hemijske i termičke uticaje. Laminat se u Evropi počeo koristiti ranih sedamdesetih, a pravi proboj na tržište je doživeo osamdesetih kada se masovno počeo koristiti u Americi.

Laminat kao moderna i elegantna podna obloga ima mnoge prednosti i veliki broj dekorativnih mogućnosti. Zbog toga se sve češće upotrebljava u opremanju kako stambenih, tako i poslovnih prostora. Kod laminata je gornji sloj obrađen tako da verno imitira strukturu drveta, pri čemu se stiče vizuelni efekat kao kod parketa, brodskog poda ili pločica.

Laminati su pogodni za razne vrste prostorija. Za poslovne prostore, ugostiteljske objekte, škole, fiskulturne sale itd. kao i za stambene prostore – hodnike, trpezarije, dnevne i spavaće sobe. S obzirom na mogućnost “dizanja” poda zbog velike količine vlage, laminat se ne preporučuje za kupatila ili saune.

Laminatni pod se postavlja jako jednostavno. Takođe je laka i njegova kasnija demontaža. Laminat nema potrebe brusiti ni lakirati, a zavisno od vrste, ne mora se ni lepiti. Zahvaljujući svojoj slojevitoj strukturi, laminat je izuzetno izdržljiv i otporan.

Prednost laminata u odnosu na parket je, osim mnogo jednostavnijeg postavljanja i održavanja, i u tome što laminat ima mnogo pristupačnije cene.


Kompanija Market Parket zastupa renomiranog nemačkog proizvođača laminata CLASSEN, trećeg najvećeg proizvođača na svetu, čiji su laminati po kvalitetu vodeći u Evropi.

– Šta je laminat?