U završnoj fazi investicija od 2,5 miliona evra

Izbor laminata u Market Parket prodavnici 2021 #335

U završnoj fazi investicija od 2,5 miliona evra

Članak o kompaniji Market Parket u novinama „Reč naroda“.

„Market Parket“ u Požarevcu dugi niz godina jedna je od liderskih kompanija na tržištu podnih obloga u Srbiji. Svoje prve korake načinila je kao mala porodična firma koja je postepeno rasla, razvijala se i menjala kako su se menjali i zahtevi kupaca.

Ova požarevačka kompanija koja trenutno zapošljava 50 radnika, zastupnik je renomiranog nemačkog proizvođača laminata „CLASSEN“, koji je po kvalitetu vodeći u Evropi, i parketa firme „Haro“ čija je tradicija postojanja duga 150 godina.

U glavnom magacinu, na lageru, nalazi se više od 300.000 m2 kvalitetnog laminata, različitih dezena, debljina i klasa. Preduzeće je marljivim radom za kratko vreme zauzelo lidersku poziciju na domaćem tržištu podnih obloga, od laminata, preko vinila, do višeslojnih parketa najnovije generacije.

Maloprodajni objekti nalaze se na petnaest lokacija, u 12 gradova širom Srbije: u Požarevcu, Beogradu, Smederevu, Kragujevcu, zatim u Jagodini, Nišu, Valjevu, Vranju, Leskovcu, Obrenovcu, Lazarevcu i Zaječaru.

HALA ŠEĆERANE U VLASNIŠTVU MARKET PARKETA

U želji da proširi svoje kapacitete, kompanija „Market Parket“ je pre nešto manje od dve godine otpočela rekonstrukciju objekta nekadašnje Fabrike šećera. Vrednost investicije je oko 2,5 miliona evra. Radovi koji su u finalnoj fazi, predviđali su potpunu sanaciju metalne konstrukcije sa peskarenjem i farbanjem protivpožarnim bojama.

Takođe, postavljeni su i protivpožarni fasadno izolacioni paneli, protivpožarna dojava, hidrantska mreža, 11.000 m2 industrijskog betona u čijoj celokupnoj površini je ugrađeno podno grejanje, urađena je rekonstrukcija elektro instalacija koja stvara uslove za različite proizvodne potrebe, zatim uređenje enterijera sa vatrootpornim materijalom,a u finišu su i radovi na asfaltiranju i ozelenjavanju prilaznih puteva sa obeležavanjem parkinga i postavljanju zalivnog sistema, čime je stvoren savremeni multifunkcionalni objekat u skladu sa svim propisanim standardima. Novi objekat je u osnovi veličine 5.500 m2, a sa etažama ukupna površina objekta je 11.000 m2. Pogodan je za pokretanje proizvodnih pogona, ali i za razne komercijalne sadržaje.

Koliko je ovaj kompleks pogodan za dalja ulaganja govori i činjenica da je isti celokupan svojevremeno bio opremljen odličnom infrastrukturom – internim saobraćajnicama, vodom, tehničkom, kišnom i fekalnom kanalizacijom, kao i električnom energijom. Izgrađen je prema najvišim standardima.

NEOPHODNA IZGRADNJA PUTA U NOVOJ INDUSTRIJSKOJ ZONI

U razgovoru za „Reč naroda“, generalni direktor kompanije „Market Parket“ Dejan Dinić podsetio je da je ova firma od 2000. godine bila zakupac dela Šećerane u okviru koga se i sada obavlja trgovina podnih obloga. U sklopu novog objekta, prema Dinićevim rečima, nalazi se i magacinski prostor površine tri hiljade kvadrata.

-Po završetku radova na rekonstrukciji objekta stare Fabrike šećera u Požarevcu, imajući u vidu njegov infrastrukturni potencijal, stvoriće se uslovi za dovođenje novih privrednih subjekata, investitora koji će u novoj industrijskoj zoni pokrenuti svoje proizvodne i komercijalne delatnosti, ističe generalni direktor i dodaje:

– Ideja o kupovini ovog prostora rodila se nakon kupovine od strane Grada fabrike Šećera u stečaju, koja je ubrzo nakon toga ušla u proces demontaže radi prodaje iste kao sekundarne sirovine. PD Market Parket je otpočelo pregovore sa firmom koja je demontirala u tom trenutku jedan od obejkata fabrike Šećera. Kako sam, kao što sam pomenuo, u dugogodišnjem zakupu prostora u okviru ovog kompleksa i samim tim upoznat sa njegovim potencijalom i u želji da se sačuvamo i iskoristimo ovaj prostor na najbolji mogući način, kompanija „Market Parket“ otkupila je pomenutu glavnu proizvodnu halu u kojoj se proizvodio šećer, uknjižila se kao njen vlasnik i za nešto manje od dve godine uspela da je privede nameni.

– Od prvobitne ideje da kompanija ima objekat u svome vlasništvu i ne bude više zakupac u ovom kompleksu u kome više od 20 godina iznajmljuje magacinski prostor, za šta joj je bilo dovoljno oko 3.000 m2, nakon započinjanja radova odlučeno je da ipak investiramo u objekat površine od 11.000 m2 i time stvorimo moderan infrastrukturno opremljen objekat u kome će moći da zaživi privreda, i u čijem će porostoru pored nas moć i drugi privredni subejkti da obavljaju svoju delatnost, kako proizvodnu tako i komercijalnu.U realizaciju ovog projekta bilo je uključeno mnogo ljudi, inženjera, statičara, a ja bih se posebno zahvalio Nikoli Dragomiroviću i Oliveri Mitović, dipl. ing. arh. koji su izradili projekte i uz pomoć kojih smo u kratkom vremenskom periodu uspeli da obezbedimo sve neophodne dozvole nadležnih organa Grada Požarevca. Želim da naglasim da je potecijal nove industrijske zone ogroman, što pretpostavljam da je uvideo Grad jer ga je kupio u stečajnom postupku pre 4 godine, samo ga je potrebno na pravi način iskoristiti, objašnjava Dinić, podsećajući da je samo raščišćavanje terena i stvarnje uslova za otpočinjanje radova trajalo sedam, osam meseci.

Direktor Market Parketa je istakao da je i u razgovoru sa čelnicima Grada napomenuo da bi ovaj potencijal celokupnog kompleksa mogao da se iskoristi, neophodno je da se izgrade pristupne saobraćajnice koji će ovu zonu učiniti pristupačnom glavim putevima, te očekuje da u okviru industrijske zone Grad izgradi tehnički put iza Tempa i MIP-a kojim bi se lakše stizalo do budućih proizvodnih i prodajnih pogona, odnosno da se poveže ”nova ”i ”stara” industrijska zona. Takođe, jedan od prioriteta je i izrada detaljnih Planova regulacije koji će privrednim subjektima kako omogućiti tako i olakšati proces priključivanja na komunalnu infrastruktru. Dinić podržava plan Grada da lokalna samouprava otkupi i ostatak Šećerane, koji inače ima ogroman potencijal za dovođenje novih privrednih subjekata i otvaranje novih proizvodnih pogona, a sve u cilju zapošljavanja naših sugađana i otvaranja novih radnih mesta.

U završnoj fazi investicija od 2,5 miliona evra