Postavljanje laminata

 

postavljanje laminataLaminat se postavlja kao tzv. plivajući pod, što znači međusobnim spajanjem pojedinih elemenata i bez čvrstog povezivanja s podom. Budući da se drvo ''menja'' kad se menjaju temperatura i količina vlage u prostoriji, dobro je složiti ga na neko vreme (oko dva dana) u prostoriju u koju ćemo ga postavljati. Idealni uslovi su: 18 – 20 °C i 50 – 60 posto vlage u vazduhu. Podloga (pod) mora biti čista, suva i ravna. Kako bi se postigla bolja ukupna zvučna i toplinska izolacija i uklonile male neravnine dobro bi bilo prvo na pod postaviti temeljni sloj, npr. od specijalnog poliplasta, pluta ili rebrastog kartona. Osim toga takav temeljni sloj može poslužiti kao barijera za eventualno prodiranje vlage od poda do laminata.

Na početku postavljanja prema zidu se okreće ona strana elementa laminata koja na sebi nosi žljeb. Potrebno je pomoću odgovarajućih pločica osigurati razmak u širini od 10 - 15 mm između laminata i zida. Ovaj prostor neophodan je jer se drvo s vremenom menja i ''kreće''.

Istovremeno laminat ne treba naslanjati direktno na zid kako se ne bi stvarala buka koja bi se prenosila i u druge prostorije. Elemente laminata je potrebno čvrsto i tesno slagati jedne uz druge kako se između njih ne bi stvorio nikakav međuprostor. Nakon otprilike jednog dana možemo hodati po laminatnom podu.


CLASSEN megaloc je najbrži i najlakši sistem za postavljanje laminata na svetu.megaloc sistem spajanja laminata